A tető szellőzése

Tetőrétegek szellőzése

A légrések feladata :

  • a napsugárzás hatására a tetőhéjalás alatt felmelegedő levegő elvezetése.

a felmelegedett tetőhéjalás hátoldali hűtése. A tetőhéjazat felületi hőmérsékletének csökkentése jelentősen tehermentesíti a hőszigetelést, mérsékli annak nyári hőterhelését.

  • a lakótér felől érkező pára elvezetése

  • a külső és a cserépfedés alatti hőmérséklet kiegyenlítése

  • a fedés alá bejutott nedvesség kiszellőztetése

A szellőztetés fontos célja a páralecsapódás kialakulásának megakadályozása, továbbá a teherviselő szerkezetben a hőfeszültség elkerülése. A fent említett  légréteg megfelelő keresztmetszetére , a be- illetve kiszellőző nyílások méretének meghatározásához a német DIN 4108-3 szabvány előírásait szükséges használni.

Az ereszen lévő szellőzési keresztmetszet minimum a szellőztetni kívánt tetőfelület 0,2%-a, de legalább 200 cm²/eresz fm legyen.

A gerinc és az élgerinc menti kiszellőző nyílások szabad keresztmetszete a hozzátartozó tetőfelület legalább 0,05%-a legyen. A szellőzőrácsok, rovarhálók szűkítő keresztmetszetét szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A szabad szellőzési keresztmetszetnek legalább 200 cm²/eresz fm értékűnek és legalább 2,5 cm magasnak kell lennie.

A tetőfóliát ellen léccel kell rögzíteni a szarufára. Ezzel biztosítható a megfelelő légrés a tetőfólia felett. Így biztosíthatjuk a megfelelő légmozgást a fedés alatt, megakadályozva ezzel a szerkezet túlzott felmelegedését. Valamint így a fedés alá jutott csapadék akadálytalanul tud lefolyni.

HIBA

Gyakori probléma  tetőszerkezet készítésekor hogy  a kivitelező elhagyja az ellen lécet. Ezzel megakadályozza a tetőszerkezet szellőzését. A fedés alatt , melegebb nyári napokon , akár 100 C° fok is lehet. Ilyen magas hőmérsékleten a tetőfóliák rövid idő alatt károsodnak, és nem tudják eredeti funkciójukat betölteni. Mivel a csapadék sem tud akadálytalanul lejutni, és a szellőzéssel sem tud eltávozni, így a lécek is gombásodni, rohadni kezdenek. Végül az egész szerkezet tönkremegy.

JS

 

Az ellenlécezés feladata a szellőző keresztmetszethez szükséges hely biztosítása.

 

Az ellen léc mérete

 Sajnos idehaza még mindig sok esetben a 3-cm-es ellen lécet használják. Ez a méret nem megfelelő. Ezt még sok esetben a tető eresz oldalán a légbevezetésnél azzal szűkítik, hogy a szarufák tetejére közvetlenül rögzítik az ereszburkolatot. (ekkor alig marad 1-1,2 cm) Márpedig ha a belépő részen ekkora a keresztmetszet, ez lesz a hasznos keresztmetszet, hiába a felette nagyobb vastagság.

A helyes megoldás:

A szarufába besüllyeszteni  a lambéria vastagságát

Vagy a szarufa magasságát kell felhizlalni a  megfelelő vastagságra.

Hiába a szellőző rés, ha nincs légmozgás a kis keresztmetszet miatt. A tető hajlásszöge is befolyásolja a légmozgás sebességét. A tető meredekségével a kéményhatás következtében nő a sebesség, tehát alacsony hajlásszögnél különösen indokolt a rés magasságát növelni.

Abban az esetben is csökken a keresztmetszet ha az alátéthéjazat kidomborodik a héjalás irányába. Például mikor a kelleténél több Szigetelőanyagot tömtünk a szarufák közé.

Pár kép a megfelelő szellőzőrés kialakításáról.