Blower Door mérés

Légtömörség mérés

A felfűtött ház belső terét túlnyomás alá helyezik vagy kiszivattyúzzák a levegőt (ez az úgynevezett Blower Door-mérés). Eközben mérik a légtömeg áramlását, amiből megállapítható hogy hol vannak a hát tömítetlen részei. Ezek után a hibák már könnyen kijavíthatóak lesznek és spórolni tudunk fűtésszámlánkon is!

Mi is az a légtömörség mérés?

Mire jó a légtömörség mérés, miért van rá szükség és milyen esetben ajánlott? Ezekre a kérdésekre válaszolunk röviden az alábbiakban.

A légtömörség mérés során a Blower door teszt segítségével lehet pontosan meghatározni a tömítetlenségi pontokat. Ha ezeket sikerül meghatározni és semlegesíteni, akkor sikeresen kiküszöbölhetőek a légáramlásból származó huzathatások, ezzel párhuzamosan pedig csökkenthető, illetve megszüntethető a hőveszteség. A tökéletes légzárás és hézagmentesség egyszerre szolgálja a komfortérzet növelését és a hatékony energiamegtakarítást is.

légtömörség mérés elvégzése kétszer ajánlott. Épülő házak esetében az építkezés közben és az építkezés legvégén is. Így kiküszöbölhetők az esetleges hibák, a mérések korrigálhatóak.

Jellemző tömítetlenségi pontok az ajtók, ablakok, sarkok, konnektorok, csőáttörések. A teszt során a házat nyomás alá helyezik egy légfúvó berendezés segítségével, a tömítetlen réseken áramlani kezd a levegő, ezt lehet mérni műszerekkel.

A légtömörség mérés szerepéről bővebben

A passzív-, vagy más néven alacsony energiájú házak esetében gyakran emlegetett követelmény a szakemberek részéről a megfelelő légzárás, ugyanis e tényező nélkül nem jelenthető ki egy háztartásról, hogy energia hatékony. Szerencsére ennek megállapításához nem kell bonyolult számításokba, megfigyelésekbe bocsátkozni, ugyanis légtömörség méréssel szinte azonnal meg lehet tudni, hogy a szóban forgó ingatlan méltó-e a passzívház megnevezésre.

légtömörség méréssel a szakemberek a hézagmentességet figyelik meg az ingatlanok esetében, így sokkal könnyebben megállapítható, hogy az ingatlanon belül melyek azok a területek, amelyek további átalakítási, vagy felújítási munkálatokra szorulnak. Természetesen a légtömörség mérés nemcsak passzívházak esetében ajánlott, hanem akkor is, ha az ingatlantulajdonos megelégelte otthona folyamatosan emelkedő fogyasztását és végre szeretne hatékony megoldással spórolni, így felmérné azokat a pontokat, ahol a hő távozik a házából.

Amit a légtömörség mérésről tudni érdemes

A légtömörség mérés segítségével megállapíthatjuk, hogy melyek azok a pontok otthonunkban, amelyek nem megfelelően szigeteltek, és ezáltal hol veszítünk hőt.

légtömörség mérés egy légfúvó segítségével történik. Ezt átmenetileg beépítjük az egyik külső nyílászáróba, úgy, hogy a fóliákkal hermetikusan lezárjuk a körülötte lévő nyílást. Ezután egyszer vákuumot, egyszer pedig túlnyomást idézünk elő a házban, aminek hatására a rosszul szigetelt helyeken levegőáramlás keletezik. Mi azt mérjük meg egy műszer segítségével, hogy 50 Pa nyomáskülönbség esetén a belső tér levegője 1 órás időtartam alatt hányszor cserélődik ki. Passzív házaknál az érték maximum 0,6, míg egy átlagos háznál akár 3 is lehet.

légtömörség mérést nem csak építkezéskor érdemes beiktatni, hanem később is, ellenőrzési céllal. A legkönnyebben így deríthetjük ki, hogy hol szorul javításra a szigetelés, melynek korrigálásával sokat spórolhatunk.