Páraáteresztő vagy párazáró ?

MILYEN FÓLIÁT HASZNÁLJUNK , HA NEM LESZ SZIGETELT A SZERKEZET?

Abban az esetben ha a tetőszerkezetünk nem lesz szigetelve, és a későbbiekben is csak hidegpadlásként használjuk majd a tetőteret, nem megfelelő megoldás a háromrétegű mikroporozus tetőfóliák alkalmazása.

Mivel a fólia nem érintkezik szigetelőanyaggal tulajdonságai ekkor megegyeznek a párafékező (vagy non contact ) fóliák tulajdonságaival.

  A diffúzió nyomáskülönbség hatására alakul ki. Szigetelés hiányában a fólia mindkét oldalán ugyanaz a páranyomás. Ekkor a fólia belső oldalára kicsapódik a pára. Nem tud átjutni a másik oldalra. Ezt csak a megfelelő szellőztetéssel lehet megszüntetni.Szigetelés hiányában a páraáteresztő fólia nem hajtható át a tetőgerincen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Szigetelt szerkezetnél, mikor a teljes szarufaköz ki van töltve szigetelőanyaggal, a fólia alatti részben a levegő fel tud melegedni. Ezáltal magasabb

páranyomás jön létre. Ez a nyomás kifelé törekszik,  és a fólia szerkezetének köszönhetően távozik a szerkezetből.

  Tehát ha nem szigeteljük a szarufaközt nem jó megoldás a háromrétegű páraáteresztő fóliák alkalmazása. Ezek a fóliák sokkal érzékenyebbek a magas hőmérsékletre. Szabadon kifeszítve sokkal sérülékenyebbek. Rövid idő alatt károsodhatnak a tetőtérben. Pláne akkor ha másolagos UV hatásának is ki vannak téve.

A jó megoldás ilyenkor egy NON CONTACT tetőfólia alkalmazása. Pld.  JUTAFOL DTB 150. Ez a fólia hosszútávon sokkal nagyobb védelmet nyújt a tetőtérben. Hálóerősítésének köszönhetően jobban terhelhető, és szerkezetéből adódóan sokkal ellenállób a kéros hatásokkal szemben. Persze ebben az esetben is gondoskodni kell megfelelő szellőzésről a fólia alatt és felett is. A fólia a tetőgerincen nem hajtható át. Itt fóliasapkát kell alkalmazni